Ден 6:
Анахата

Задачи за днес

Практикувате йога

Преди йога практика направете водно пречистване. Направете разогряване преди 4 основни асани и отпускане след
Практикувайте медитация
Направете 11 минути медитация сутрин и преди лягане. Преди медитация направете водно пречистване
започнете да хармонизиране анахата чакра
изучете принцип шауча
Запознайте с материали и опитайте да испълнявате шестия принцип в своя живот: чистота във всичко
План Ден 7
Балансиране на Анахата
Четене 7 минути
08:30 – 09:00
Практика медитация и йога
Практика за йога: 30-60 минути
Практика Медитация: 11 минути сутрин и вечерта
09:30 – 10:00
Принципи на йога. Шауча
Четене 5 минути
Първият принцип на ниямата, хармонията на отношенията със себе си, който предполага поддържане на чистота във всичко
20:00 – 20:15

Анахата чакра

Манипура чакра е третият енергиен център,
разположен близо до гръбначния стълб на нивото на пъпа (пъпа - това е проекцията на чакрата в тялото). Чакрата Манипура често е изобразена в жълто и характеризира елемента огън. Състоянието на манипурата влияе върху стомашно-чревния тракт, далака, панкреаса жлеза, надбъбречни жлези, жлъчен мехур, черен дроб, бели дробове.
Нарушенията в тази област ще се отразят в органите, които се контролират от чакрата. Емоциите на Манипура чакра съответстват на нивото на развитие топлокръвни животни. Според животинската символика, присъщ на третата чакра на тялото, е козел с желанието му за приключения - хората вече изпитват топлина в отношенията към другите и не действат само с егоистична мотивация, основана на инстинктите. На това ниво като правило се появяват големи общности и цивилизации, които се основават не само на лични желания и нуждите на всеки, но също така имат социални норми, правила и забрани, които помагат да се оформи повече или по-малко хармонично общество

Техники за развитие и балансиране на чакрата Сваджистана

На физическо ниво слаба Свадхистана Чакра може да доведе до проблеми в пикочо-половата и репродуктивната системи. Това може да е загуба на потентност, нередовна или твърде болезнена менструация, импотентност, различни възпаление или инфекция на гениталиите и др.
Поддържането на баланс в тази чакра е сложен процес. Съвременния свят буквално диктува
потребителското отношение към живота, говорейки за това, от което се нуждаете: "Вземете всичко от живота."

медитация и осъзнатостта

На първо място си струва да развиете информираност и умения да забелязвате емоциите, чувствата и желанията още в момента на тяхното възникване. Улавяйки този момент, постепенно човек свиква да прави информиран избор и да не действа първосигнално с възникване на желанията.
За развитие на осъзнатостта помагат йога техники, включително редовна практика на медитация. Практикувайте също дихателни мудри с концентрация в чакрата.
Ароматерапията и масаж
Във връзка с йога техниките и медитацията оказва благоприятен ефект върху Сваджистан. На тази чакра съответстват аромати на розмарин, иланг-иланг, хвойна, сандалово дърво и жасмин.
За развитието на втората чакра са важни и телесните. удоволствия като масаж, спа процедури,
релаксираща вана и т.н.
Правилното хранене и пиене на вода
Правилното хранене също е от голямо значение - да се откажете храни, които загряват червата. Те включват, в на първо място, тамасична храна (месо, риба, яйца, гъби, лук и чесън). Пиенето на достатъчно вода също е важно за чакрата. То помага за подобряване на работата на храносмилателна система, която помага буквално да се лекува Свадхистана чакра, която контролира течността в тялото.. Също така водата помага да се избегне запек, който се отразява негативно на тялото, като го трови с голямо количество токсини.

Свадхистана балансиращи асани

Като превенция на енергийните проблеми (когато енергията „застоява“ в долните чакри и не може да се
издигнете нагоре) си струва да въведете практиката на хатха йога в живота си. Тя съдържа асани, насочена към работата на долните енергийни центрове. Те включват всички наклони и позиции, в които се включва тазовата област, долната част на корема и шпагатите също са от полза (освен ако не са много трудни за вас).
Асана йога мудра и дирга пранам, за които говорихме
по-рано, също перфектно развиват втората чакра, поради лекото притискане и разтягане на органите в тази област.
Една от най-важните асани за Сваджистан чакра е Гомухасана (поза на кравата глава).
Противопоказания: заболявания и наранявания на коленете, глезените, китките и раменните стави. Имайте предвид, че Свадхищанската чакра е доста статична. За да я промените, трябва редовно да работите върху себе си - може да няма бърз резултат.

ТЕХНИКА НА ИЗПЪЛНЕНИЕ:

Преди започване на практика се препоръчва разтягане на тялото (особено раменните и коленните стави). Седнете с гръб право на дупето и изпънете краката си напред. Поставете десния крак под лявото бедро, докато дясното ходило достигне до под лявото дупе. след това поставете левия крак зад дясното бедро докато стъпалото му достигне под дясното дупе.
Свийте лявата си ръка в лакътя и я поставете зад гърба по протежение на гръбначния стълб. След това вдигнете дясната си ръка нагоре, огънете го в лакътя и го върнете назад през дясното рамо.
Направете заключване на пръста зад гърба си. Дишайте плавно, спокойно, премерено, опитайте това
това не напряга дупето и бедрата. Останете в тази позиция 30 секунди, след това сменете позицията на ръцете. Повторете асаната от другата страна, като смените кръстосването на краката и изпълнение с двата начина за заключване на ръцете.
Направете 4 такива цикъла
Разработен Сваджистан помага да се намери подход към всеки човек, да се приспособим към него и текущата ситуация. Затова е необходимо постоянно да работите върху себе си, стремете се да повишавате енергията и като следствие, съзнанието до високи нива. Отделяйте време да практикувате, за да хармонизирате тази чакра.
Ако можете да отделите повече време за тази чакра и внимание, направете го, не непременно ограничено до един аспект на взаимодействие с нея, можете използвайте всичко: основното е да слушате тялото, усещанията в него и имайте искрено желание и стремеж да се подобрите.

Принципи на йога. Апариграха

Шауча – първият принцип на ниямата, хармонията на отношенията със себе си, който предполага поддържане на чистота във всичко
Може да се разграничат четири типа чистота - два от тях се отнасят към външния свят, а два - към нашия вътрешен.
Физическа външена
чистота отвън: тяло, дрехи, дом и какво ви заобикаля непосредствено.
Физическа вътрешена
поддържане на чистотата на тялото. Здравословно хранене, пиене на достатъчно вода. Редовен еднодневен йога пост (по-късно ще се запознаем с това).
Психическа външна
съзнателно отхвърляне на вредното въздействие на околната среда. Умствената храна влияе върху чистотата на ума, така че трябва да избягвате онова, което може да го опустуши и унищожи (псувни, псевдокултура, порнография).
Умствена вътрешна
Това, за което мислиш, както се отнасяш към света около теб, начина, по който го възприемаш, после го получаваш. Тази чистота показва доколко чиста е вашата съвест, мисли и намерения.
Важно е да разберем, че не е достатъчно да почистим веднъж, независимо за каква чистота говорим. За да е удобно да живеем у дома, ние постоянно почистваме, мием подовете и избърсваме праха. Така е и с разума: трябва постоянно да намирате време и възможност за почистване вътре в себе си.

Не напразно йогите казват, че медитацията е изключително важна практика за живота. Именно тя помага да се запълни вътрешното пространство с тишина и вдъхновение.

Може би трудностите в концентрацията по време на медитация са свързани именно с вътрешния психически стрес: вниманието се разсейва и се връща към обичайните разсъждения, като не позволява да се концентрира.

Редовното практикуване на медитация помага да се освободите от това напрежение, да се научете да контролирате вниманието си и ви позволява да разсеете входящия негатив отвън.

Как можем да нарушим шаучa

· Забравяте за личната хигиена и не се миете сутрин и вечер
· Ходене в неприличен вид
· Не поддържате чистота в дома си и почиствате само когато наистина стане твърде мръсно
· Позволявате на алчността, собствения интерес и други разрушителни чувства да овладеят ума ви
· Пренебрегвате симптомите на развиващо се заболяване и натрупвате токсини вътре в тялото си.
· Консумирате емоционално тежки филми, музика, книги и т.н., които нямат конструктивно значение
· Не спазвате правилна диета и консумирате вредни продукти (с изтекъл срок на годност, термично обработени многократно и т.н.)
Винаги сте добре дошли свободно да споделяте този материал на вашата страница във Фейсбук с копчето по-надолу. Така ще можете да помогнете с информация поне на един човек, както и на нашия проект да се развива и достигне до повече хора.
Close
Моля, напишете въпроса си по-долу, ще получите нашия отговор на вашия e-mail

С натискането на бутона Изпрати, Вие се съгласявате със събирането и обработката на Вашите лични данни!

Оценете този материал
Нищо полезно
Не е лесно да разбирам и да прилагам
Доста полезно
Гениално!Много ви благодаря