Ден 6:
манипура

Задачи за днес

Практикувате йога

Преди йога практика направете водно пречистване. Направете разогряване преди 4 основни асани и отпускане след
Практикувайте медитация
Направете 10 минути медитация сутрин и преди лягане. Преди медитация направете водно пречистване
започнете да хармонизиране манипура чакра
изучете принцип Апариграха
Запознайте с материали и опитайте да испълнявате петия принцип в своя живот: избягване на излишъци
План Ден 6
Балансиране на Манипура
Четене 7 минути
08:30 – 09:00
Практика медитация и йога
Практика за йога: 30-60 минути
Практика Медитация: 10 минути сутрин и вечерта
09:30 – 10:00
Принципи на йога. Апариграха
Четене 5 минути
Апариграха - петият принцип на класическата йога, говоренето за рационално отношение към живота и избягване на излишъци в него
20:00 – 20:15

Манипура чакра

Манипура чакра е третият енергиен център, разположен близо до гръбначния стълб на нивото на пъпа (пъпа - това е проекцията на чакрата в тялото). Чакрата Манипура често е изобразена в жълто и
характеризира елемента огън. Състоянието на манипурата влияе върху стомашно-чревния тракт, далака, панкреаса жлеза, надбъбречни жлези, жлъчен мехур, черен дроб, бели дробове.
Нарушенията в тази област ще се отразят в органите, които се контролират от чакрата.
Емоциите на Манипура чакра съответстват на нивото на развитие топлокръвни животни. Според животинската символика, присъщ на третата чакра на тялото, е козел с желанието му за приключения - хората вече изпитват топлина в отношенията към другите и не действат само с егоистична
мотивация, основана на инстинктите. На това ниво като правило се появяват големи общности и цивилизации, които се основават не само на лични желания и нуждите на всеки, но също така имат социални норми, правила и забрани, които помагат да се оформи повече или по-малко хармонично общество.

Всички видове небалансирани емоции блокират Mанипура

Най-важният от тях е привързаността. Човек, който я изпитва, е в състояние да действа за доброто на друг: „Много ми е скъп обекта на моята наслада и ще направя всичко за да го съхраня. " Това се отнася и за вещи, животни, успех, за финансово положение, идеи и др.
Привързаността все още не е любов (тя се формира на следващата по-висока чакра) и това чувство винаги се свързва с болка или страдание, което се проявява, когато обекта привързаността изчезне.
Работата с привързаността става точно на ниво манипура чакра е мястото, където трябва да се стараете да проследите емоциите и чувствата си и още преди зараждане на привързаност, контролирайте този процес и се опитайте постепенно да го трансформирате в чувство благословена любов. От силна привързаност идва чувството на страх, омраза, гняв, отвращение, срам, желание да навредиш, завист, раздразнителност / стрес, меланхолия, мързел и други силни , най-често негативно засягащи живота чувства. Дисбаланса се проявява в груб и жесток характер, алчност и привързване към материалните ценности, враждебност към света и измама. Всичко това може по-късно да доведе до проблеми в храносмилането, зрението, вътрешните органи - панкреас, далак, бъбреци - и влияят неблагоприятно на сърдечно-съдовото система.

Манипура балансиращи асани

Хармонизирането на манипурската чакра не е лесен процес, защото че той трябва да бъде насочен едновременно към всички врати. Но стимулът винаги трябва да е личностното развитие и разбиране на тесните връзки между всички проявления на тази чакра - ако започнете да контролирате по-добре едни състояния, други ще ви се подчиняват по-лесно.
Ако този енергиен център е отворен и работи правилно,
човек е наясно с мисията си, спокоен и уверен в себе си, ясно изразява мислите си, успешно взаимодейства със
светът около себе си, проявява самодисциплина и знае как да се концентрира върху постигането на цели, което води до получаване на истинско удоволствие от живота и желание за по-нататъшно развитие.

шавасана. медитация отпускане

Както и за другите нива, за хармонизиране на третата чакра се използва практиката на медитация - универсална вариант, защото медитацията ви позволява да се успокоите и контролира тялото, ума, да тренирате осъзнатост и спокойствие.
Често хората, които са свикнали да живеят под стрес, просто не знаят как да се отпуснат - това е свързано с физическото състояние, затова се препоръчва практиката на релаксация. Заемете позата шавасана и опитайте колкото е възможно повече да отпуснете цялото си тяло - от връхчетата на пръстите на краката до върха на главата. Това трябва да става бавно и спокойно - опитайте се да съсредоточите вниманието си, като го движите по тялото отдолу- нагоре, като по този начин го отпускате. Можете да усетете отпускането на мускулите, които в ежедневието са напрегнати и да усетите, че остава вътрешно напрежение- вече по инерция, въпреки че сякаш сте се отпуснали (например в зоната между веждите). Ако по-рано не сте го направили, по-добре е да използвате аудио записи, в които учителите по йога постепенно насочват вниманието към ​​областите, върху които да предвижвате вниманието си. Много ефективна е йога нидра.

храносмилане

За третата чакра храненето е от голяма важност, защото е свързана с храносмилателната система. Най-благоприятен вариант е отхвърлянето на тамасична храна (месо, риба, яйца, гъби, лук, чесън) и токсични вещества (алкохол, тютюн, наркотици). Също така си струва да се откажете или съществено
намалете употребата на "динамични" напитки - към тях включени са чай, кафе, различни сладки напитки и сода.
Полезно е да практикувате редовно пост, като той дава на храносмилателната система необходимата почивка, която ви позволява да премахнете токсините от тялото и да го прочистите. Йога практиките се препоръчва да гладувате поне два пъти месечно, но препоръчваме да следвате съветите на Учителя Беинса Дуно и да постите веднъж месечно, ако здравословното ви състояние позволява.
Вариант за най-напредналите практикуващи е сухото гладуване, но също така можете да практикувате гладуване с вода. Разбира се това е друга важна тема, към която трябва да се подхожда съзнателно и постепенно. Интервалното гладуване също е от полза за балансирането.

закаляването

Тъй като манипура чакра контролира в нашето тяло елемента огън, закаляването я развива добре и позволява да поддържате вътрешния огън. Практикуването на контрастен душ сутрин е най-лесната и достъпна опция за това.

мост

Добро въздействие на третата чакра е поза мост и чакрасана, като напреднала практика на моста. Тези асани укрепват мускулите на ръцете, краката и торса, тонизира вътрешните органи и ендокринните жлези, подобрява метаболизма и имат благоприятен ефект върху гръба: премахват сковаността на гръбначния стълб и елиминират мързела. Можете да видите техниката на изпълнение във видеото по-надолу

Бхуджангасана

Бхуджангасана (поза кобра). Облекчава болката в долната част на гърба и шията, помага за коригиране на стойката и увеличаване на обема белите дробове, благотворно се повлияват всички органи в коремната кухина, регулира щитовидната жлеза, както и елиминира излишната мазнина по корема и гърба. Не се препоръчва изпълнете тази асана при проблеми с гръбначния стълб, по време на
менструация, бременност и месец след раждането. С техниката за изпълнение на поза на кобра, можете да се запознаете след гледане на видеото.
Препоръчва се понякога да практикувате задържане на дъха при издишване.Брадхи трябва да се изпълнява на празен стомах (не по-рано от 2-3 часа след последното хранене), още по-добре - при празни черва. Следователно
Паза Кобра най-често се изпълнява сутрин, след
хигиенни процедури.

Принципи на йога. Апариграха

Апариграха: живот без излишъци
Апариграха е желанието да не се натрупват ненужни неща, а да се задоволяваме с това, което е и което идва в процеса на органична дейност. Това не означава, че трябва да се даде обет за бедност. Материалните ресурси в живота ни се дават в съответствие със способността ни да ги управляваме без тежест за себе си и ума си. Различните хора са в състояние да управляват различни количества ресурси, но по-често те ги притежават само от желание да натрупат колкото е възможно повече

Как можем да нарушим принципа апариграха

· Постоянно обновявате оборудването си, редовно купувате нови телефони, за да „бъдете в крак с най-новите тенденции“
· Натрупвате с алчност средства, без да искате да ги използвате в полза на другите (има възможност например да изградите детска градина, но е жалко да загубите богатството си)
· Купувате дрехи, обувки и аксесоари, които няма да се използват рационално (изключваме неща, необходими за специални случаи и други подобни събития)
не е нужно да се отказвате от всичко
Спазвайки този принцип, струва си да се практикува не само отхвърлянето на прекомерността, но и непривързаност към съществуващите материални блага (дрехи, телефон, кола и т.н.) и нематериалните ползи (слава, признание на колеги, награди и т.н.), защото привързаността към тях води желанието за повече и до страдание. Всеки успех и всякакви ползи в живота са временни явления, да се привържете към тях означава да се лишите от възможността за духовно израстване. Не, не е нужно да се отказвате от всичко, просто да не искате да искате повече - минимализъм във всичко без излишъци, лукс и прекомерност.
стремеж към повече
В стремежа към материално богатство искаме да увеличим техния обем, но не знаем крайната точка на този цикъл. Получавайки това, което искаме, започваме да искаме нещо повече и така нататък до безкрайност. Така усещането за щастие става все по-далечно и се отлага за по-нататък. А всъщност щастието възниква в простотата, в стойността на настоящия момент и със сигурност не в преследването на нечии желания и удоволствия. Но постоянното желание за повече, ни кара да не забелязваме това, което вече имаме. „Може да е по-добре“, често си мислим. Но това изобщо не би могло да бъде, защото е толкова важно да можем да се задоволяваме с това, което е, без да изпитваме остър копнеж и стремеж към повече. Има разбира се специфични обстоятелства за място, време и хора. Понякога се нуждаем от скъпи неща поради, например, вид дейност. Да кажем, че сте интериорен дизайнер. За да вършите работата си ефективно, трябва да имате добър компютър, софтуер, допълнителни инструменти, които струват много пари. За вас всичко това е необходимост. Ако обаче купите скъп компютър от най-новия модел, но го използвате от време на време и след това, за да комуникирате в социалните мрежи, нарушавате принципа на Апариграха. Такава покупка се определя от желанията, а не от необходимостта.
В нашето общество е доминирано желанието да имаме повече, все повече, и още повече - това е прекомерна привързаност към материалната сфера, зависимост от нея и алчност. Малка част от хората владеят почти всички ресурси, докато за останалите остават трохи, т.е. световните ресурси се разпределят неравномерно, което причинява глобални проблеми: глад, бедност и т.н.
Баланс в практике принципа
Идеалното състояние, това е непривързаност към ползите и насочване на съществуващите ресурси не само за задоволяване на собствените желания и нужди, но и за допринасяне за щастието на другите хора. Мислейки през цялото време само за себе си и за комфорта си, човек няма да бъде щастлив. Важно е да преразгледате отношението си към богатството, особено ако вече имате много. Струва си постоянно да анализирате нуждите си и да ги ревизирате, да се отървете от онова, което не е необходимо, да го дадете в полза на другите.
Със сигурност много хора са запознати с тази ситуация: купил си нещо в магазина, например риза. Но в крайна сметка я обличал само веднъж или може би изобщо никога. И така виси в гардероба, въпреки че е малко вероятно да се използва по предназначение. В този случай ще бъде правилно да разпределите този ресурс равномерно - имате го, но не ви е нужен, но вероятно някой ще се нуждае от него. Напоследък стават популярни различни пазари за бълхи, които всъщност помагат на някои хора да се отърват от излишъка, а на други - да получат нужното им. Според Апариграха, човек не бива да става роб на вещите. Нуждаем се от всякакви неща за комфортен живот, а не животът е необходим за възможността да ги притежаваме. Струва си да пренасочите мислите, енергията и потенциала си към по-дълбоки и важни идеи, без да се концентрирате върху вещите и това да ги притежавате. Както казват йогите, човек, постигнал съвършенство в апариграха, получава усещане за мир, ненарушена радост и блаженство.
Винаги сте добре дошли свободно да споделяте този материал на вашата страница във Фейсбук с копчето по-надолу. Така ще можете да помогнете с информация поне на един човек, както и на нашия проект да се развива и достигне до повече хора.
Close
Моля, напишете въпроса си по-долу, ще получите нашия отговор на вашия e-mail

С натискането на бутона Изпрати, Вие се съгласявате със събирането и обработката на Вашите лични данни!

Оценете този материал
Нищо полезно
Не е лесно да разбирам и да прилагам
Доста полезно
Гениално!Много ви благодаря