Ден 5:
Свадхистана

Задачи за днес

Практикувате йога

Преди йога практика направете водно пречистване. Направете разогряване преди 4 основни асани и отпускане след
Практикувайте медитация
Направете 9 минути медитация сутрин и преди лягане. Преди медитация направете водно пречистване
започнете да хармонизиране Свадхистана чакра
Днес ви предлагаме да слушате себе си и се опитайте да работите върху развитието и хармонизацията на Свадхистана чакра. Можете да изберете една от предложените опции за работа с чакрата. Моля, не пренебрегвайте този елемент, курса ни е предимно с практическа насоченост и затова е важно - практикувайте това, за което четете, опитайте върху себе си и
наблюдавайте какви промени се извършват.
изучете принцип брахмачария
Запознайте с материали и опитайте да испълнявате четвертия принцип в своя живот: опитайте практика аларма осъзнатостта
План Ден 5
Балансиране на Свадхистана
Четене 7 минути
08:30 – 09:00
Практика медитация и йога
Практика за йога: 30-50 минути
Практика Медитация: 8 минути сутрин и вечерта
09:30 – 10:00
Принципи на йога. Брахмачария
Четене 5 минути
Брахмачария: медитация през целия ден. Това е четвъртият и може би най-трудният принцип за изпълнение в ежедневието.
20:00 – 20:15

Свадхистана чакра

При жените чакрата на Сваджистан е на разстояние около 3-5 пръста надолу от пъпа, при мъжете в основата на пениса. Свадхистана чакра регулира функционирането на репродуктивната и отделителната системи, координира работата на вътрешните органи и чревна перисталтика. Тази чакра е най-често изобразени в оранжево и контролира в тялото ни Течнностите в организма. На ниво емоции и действия. Сваджистана регулира удоволствията и основните емоции, включително естествената сексуалност и привлекателност на човека.

Символичното обозначение на чакрата е крокодил. Това се дължи на факта, че нивото развитието на чакра Сваджистан се сравнява с нивото на развитие на рептилите, за които това може да се счита за най-високо степен на контрол над живота. Въпреки това, за човек това ниво е недостатъчно, спирането на личностното развитие на ниво втора чакра се проявява в усещане за напрежение от живота и вътрешно постоянно усещане за провал. Следователно всеки човек, започнал духовното си , трябва да отделите време за укрепване на тази чакра.

За високото духовно развитие на втората чакра , говорят- общителност самодостатъчност, радост и наслада от живота.

Хората с блокирана или неразвита чакра от Сваджистана, обикновено се грижат само за себе си и удовлетворяване на своите желания, те практически не са запознати с чувство за такт, загриженост за желанията и чувства на другите хора.

Техники за развитие и балансиране на чакрата Сваджистана

На физическо ниво слаба Свадхистана Чакра може да доведе до проблеми в пикочо-половата и репродуктивната системи. Това може да е загуба на потентност, нередовна или твърде болезнена менструация, импотентност, различни възпаление или инфекция на гениталиите и др.
Поддържането на баланс в тази чакра е сложен процес. Съвременния свят буквално диктува
потребителското отношение към живота, говорейки за това, от което се нуждаете: "Вземете всичко от живота."

медитация и осъзнатостта

На първо място си струва да развиете информираност и умения да забелязвате емоциите, чувствата и желанията още в момента на тяхното възникване. Улавяйки този момент, постепенно човек свиква да прави информиран избор и да не действа първосигнално с възникване на желанията.
За развитие на осъзнатостта помагат йога техники, включително редовна практика на медитация. Практикувайте също дихателни мудри с концентрация в чакрата.
Ароматерапията и масаж
Във връзка с йога техниките и медитацията оказва благоприятен ефект върху Сваджистан. На тази чакра съответстват аромати на розмарин, иланг-иланг, хвойна, сандалово дърво и жасмин.
За развитието на втората чакра са важни и телесните. удоволствия като масаж, спа процедури,
релаксираща вана и т.н.
Правилното хранене и пиене на вода
Правилното хранене също е от голямо значение - да се откажете храни, които загряват червата. Те включват, в на първо място, тамасична храна (месо, риба, яйца, гъби, лук и чесън). Пиенето на достатъчно вода също е важно за чакрата. То помага за подобряване на работата на храносмилателна система, която помага буквално да се лекува Свадхистана чакра, която контролира течността в тялото.. Също така водата помага да се избегне запек, който се отразява негативно на тялото, като го трови с голямо количество токсини.

Свадхистана балансиращи асани

Като превенция на енергийните проблеми (когато енергията „застоява“ в долните чакри и не може да се
издигнете нагоре) си струва да въведете практиката на хатха йога в живота си. Тя съдържа асани, насочена към работата на долните енергийни центрове. Те включват всички наклони и позиции, в които се включва тазовата област, долната част на корема и шпагатите също са от полза (освен ако не са много трудни за вас).
Асана йога мудра и дирга пранам, за които говорихме
по-рано, също перфектно развиват втората чакра, поради лекото притискане и разтягане на органите в тази област.
Една от най-важните асани за Сваджистан чакра е Гомухасана (поза на кравата глава).

ТЕХНИКА НА ИЗПЪЛНЕНИЕ:

Преди започване на практика се препоръчва разтягане на тялото (особено раменните и коленните стави). Седнете с гръб право на дупето и изпънете краката си напред. Поставете десния крак под лявото бедро, докато дясното ходило достигне до под лявото дупе. след това поставете левия крак зад дясното бедро докато стъпалото му достигне под дясното дупе.
Свийте лявата си ръка в лакътя и я поставете зад гърба по протежение на гръбначния стълб. След това вдигнете дясната си ръка нагоре, огънете го в лакътя и го върнете назад през дясното рамо.
Направете заключване на пръста зад гърба си. Дишайте плавно, спокойно, премерено, опитайте това
това не напряга дупето и бедрата. Останете в тази позиция 30 секунди, след това сменете позицията на ръцете. Повторете асаната от другата страна, като смените кръстосването на краката и изпълнение с двата начина за заключване на ръцете.
Направете 4 такива цикъла

Принципи на йога. Брахмачария

Брахмачария: медитация през целия ден. Както си спомняте от учението за медитация, в нашия живот действа принципът: това, за което мислите, е това, което ставате. В медитацията се концентрираме върху абсолютната любов, върху чистото безкрайно съзнание, абсолютния мир, блаженството.

Но след като практикуваме медитация, ние излизаме в света и по правило гледаме на него като на набор от материални предмети: дърво, камък, машина, човек. Например, ако не харесваме алкохолиците, със сигурност се съсредоточаваме върху това качество и върху отрицателните си чувства.
Това, за което мислите -това ставате. Затова има специална практика, с която насочваме постоянен контрол върху ума си, без да го обграждаме с материални обекти - брахмачария. Всъщност това е медитация през целия ден - да възприемаме всички обекти от реалността като части от нещо по-голямо. Йогите практикуват брахмачария, за да останат винаги във възвишено състояние, без да се концентрират върху някакви външни проявления на човека.
Често, дори след малка кавга с любим човек, ние все още задържаме негатив и, вероятно, обида към любимия човек. Брахмачария насърчава да се стремим да прескачаме външни прояви и да се концентрираме точно върху общата същност - това е любимият ми човек, който винаги е стойностен за мен, дори и вижданията ни да не съвпадат.
АЛАРМА ОСЪЗнатостта
Трябва да настройте алармата на телефона си, която да звъни на всеки следващ кръгъл час. Когато алармата се включи трябва да спрете за момент с това, което се занимавате.

Направете 3 осъзнати и дълбоки вдишвания и издишвания. След което отидете до прозореца или излезте на балкона си, да погледнете небето, погледнете навън, вижте нещата, които ви заобикалят.

Бъдете осъзнати за звуците, които чувате в момента. Ароматите, които усещате в този момент. След това насочете вниманието си към това каква е позицията на вашето тяло. Усетете вашето тяло какви усещания има в този момент и отбележете в съзнанието си, например усещате приятна топлина по тялото си, усещате напрежение в областта на кръста, или усещате гъдел някъде по тялото. После насочете съзнанието си към вашето емоционално състояние в този момент. Ако чувствате гняв, щастие или притеснение просто приемете това усещане и се опитайте да разберете, каква е причината за това състояние. Ако състоянието е негативно се запитайте как и по какъв начин можем да го трансформираме към нещо позитивно и хармонично.

После си задайте въпроса какво е следващото нещо, което искате да направите, защо и как това може да ви помогне в живота. Отговора може да бъде всякакъв, но е важно да отговорите, защото тогава вече се проява съзнанието, а това е стъпка по пътя да станете господари на себе си
Винаги сте добре дошли свободно да споделяте този материал на вашата страница във Фейсбук с копчето по-надолу. Така ще можете да помогнете с информация поне на един човек, както и на нашия проект да се развива и достигне до повече хора.
Close
Моля, напишете въпроса си по-долу, ще получите нашия отговор на вашия e-mail

С натискането на бутона Изпрати, Вие се съгласявате със събирането и обработката на Вашите лични данни!

Оценете този материал
Нищо полезно
Не е лесно да разбирам и да прилагам
Доста полезно
Гениално!Много ви благодаря