Ден 4:
Муладхара

Задачи за днес

Практикувате йога

Преди йога практика направете водно пречистване. Направете разогряване преди 4 основни асани и отпускане след
Практикувайте медитация
Направете 8 минути медитация сутрин и преди лягане.
започнете да хармонизиране Муладхара чакра
Днес ви предлагаме да слушате себе си и се опитайте да работите върху развитието и хармонизацията на Муладхара чакра. Можете да изберете една от предложените опции за работа с чакрата Моля, не пренебрегвайте този елемент, курса ни е предимно с практическа насоченост и затова е важно - практикувайте това, за което четете, опитайте върху себе си и
наблюдавайте какви промени се извършват.
изучете принцип астея
Запознайте с материали и опитайте да испълнявате третия принцип в своя живот.
План Ден 4
Балансиране на Муладхара
Четене 7 минути
Познаването на чакрите е важен аспект на поглед към истината и към човека като цяло. Следователно, работете с чакрите - най-мощната и активна духовна практика
08:30 – 09:00
Практика медитация и йога
Практика за йога: 30-40 минути
Практика Медитация: 8 минути сутрин и вечерта
09:30 – 10:00
Принципи на йога. Астея
Четене 5 минути
Честност във финансите
20:00 – 20:15

Муладхара чакра

Тя се намира в основата на гръбначния стълб, в областта опашната кост. Муладхара чакра контролира твърдия фактор в тялото (кости, нокти, коса) и се свързва с отделителната функция,
надбъбречните жлези и половите жлези. Това е основната, коренна чакра в човешкото тяло, разработена Муладхара чакра дава на човек усещане за увереност и стабилност в живота.

Муладхара чакра обикновено е изобразена в червено, тясно свързана е с обонянието. Някои хора практикувщи йога, и с изчистени долни енергийни центрове,са способни да улавят най-слабите аромати, и не само продукти и храни, но дори емоции и действия. На символично ниво Муладхара е изобразен като черен слон е огромна, силна и необуздана енергия.

Първата чакра съдържа зърна на всички желания - от груби физически към най-фините духовни, затова е важно да се развиваме тази чакра, да се издигнеш по-високо в желанията си. Въз основа на
цялото тяло държи гръбнака, гръбначният стълб позволява поддържат вътрешен баланс и първата чакра естествено се развива от раждането, заедно с развитието на скелета. Обикновено естествено чакрата се развива до около 7 години, а нейното развитие с използването на различни техники ще бъде полезно от всяка възраст.

Отварянето и укрепването на чакрата се дължи на силата който спи вътре в нея, е вид космически
енергия, работата с която стартира процеса на разкриване и разцвет на личността.

Техники за развитие и балансиране на чакрата Муладхара


Първата чакра съдържа зърна на всички желания - от груби
физически към най-фините духовни, затова е важно да се развиваме
тази чакра, да се издигнеш по-високо в желанията си. Въз основа на
цялото тяло държи гръбнака, гръбначният стълб позволява
поддържат вътрешен баланс и първата чакра естествено се развива от раждането, заедно с развитието на скелета. Обикновено естествено чакрата се развива до около 7 години, а нейното развитие с използването на различни техники ще бъде полезно от всяка възраст. Отварянето и укрепването на чакрата се дължи на силата
който спи вътре в нея, е вид космически енергия, работата с която стартира процеса на разкриване и разцвет на личността.

концентрация по время на медитация

Развитието на чакрата Муладхара се улеснява от практикуването на медитация,особено в комбинация с ароматерапия.
Партиви мудра е подходяща за развитието на първата чакра. За да направите това, легнете по гърб. Изпънете ръцете си на пода по протежение на тялото. Затворете очи и се концентрирайте върху Муладхара Чакра. Вдишайте и след това издишайте веднага (старайте се да не губите концентрация върху чакрата). Изпълнете мудрата 7 пъти.
Физически упражнения
Коренната чакра е тясно свързана с физическото развитие на тялото, т.е.
спортът също ще помогне за разкриването й. Изберете си вид натоварване, което ви носи удоволствие,това е единственият начин ефектът върху чакрата да бъде от полза. Движението е изключително
полезно за Муладхара - можете да изберете бягане или от време на
време да отидете на поход, дори редовни разходки в
града, кънки на лед или ролери (в зависимост от сезона), допринасят за развитието на тази чакра, тъй като тези действия са свързани с краката и земята.
пътешествия
Активният туризъм и пътешествията отлично укрепват Муладхара чакра. Пътуванията не само ще ви подарят положителни емоции, но също така ще допринесат за вашето единение с природата, земята, която развива коренната чакра и зареждания с жизнена енергия. Хайде с нас на Бали, Таиданд и Лаос
http://mojomojo.eu/bali
Асана дълъг Поздрав (Дирха Пранам)
Станете на колене. Вдигнете ръце над главата си, задръжте ги до ушите и свържете дланите си. Докато издишате се наведете напред и докоснете пода с ръце, върха на носа и челото. Задните части не
откъсвайте от петите, прегъвайте се, докато останат на мястото си.
След като издишате напълно, задръжте дъха си за 8 секунди. След това вдишвайки се изправете. Изпълнете 8 пъти.

Положителни ефекти:
- Укрепва мускулите на корема и долната част на гърба увеличава гръбначната гъвкавост облекчава болките в гърба
- Намалява натиска върху междупрешленните дискове разтяга мускулите на гърба
- Осигурява масаж на вътрешните органи елиминира и предотвратява храносмилателните разстройства помага при запек и лошо храносмилане
- Тонизира тазовите органи ефективен при заболявания на женската репродуктивна система регулира работата на бъбреците и надбъбречните жлези
- Намалява корема и мастните натрупвания балансира ума, полезна за горещ нрав.
- Повишава общата работоспособност на тялото практиката да задържате дъх и да се навеждате напред, отпуска ума
АСАНА на психическото единство (Йога Мудра)
Вземете поза с кръстосани крака.
Поставете двете си ръце зад гърба и хванете лявата си китка с дясната на ръка. Докато издишате, наведете се напред и докоснете пода с челото и с носа си. Задръжте тази позиция за 8 секунди, след това вдишвайки бавно, върнете се в изходна позиция. Изпълнете 8 пъти.

Положителни ефекти
-масажира коремните органи
-освобождава ставите на краката
-има релаксиращ ефект върху ума и тялото
-почиства шлаките на черва
-елиминира излишната мазнина от коремната стена, бедрата и гърдите
-увеличава гъвкавостта на колената
-елиминира менструалните нередности
-облекчава болките в гърба
Муладхара Балансиращи асани
Cа асаните с концентрация на съзнанието в областта на тази чакра, за отваряне на коренната чакра допринасят основните йога асани, включително шавасана,с която обикновено се завърши практикуването на асаните.
Противопоказания:
болка в коленните стави
заболявания на лумбалния и гръден гръбначен стълб (необходимо консултация с лекар преди извършване)
херния

С внимание:
менструация
бременност
месец след раждането
Изберете подходящата за вас практика от тези,които са представени в материалите и споделете своя опит с другите участници в курса. Споделяйте снимки на вашите асани, от разходки преди или след медитация, опишете историите си, снимайте видео и други - имате много възможности за споделя.

Принципи на йога. Астея

Астея — етичен принцип на йога, който означава неприсвояване на нещо чуждо към себе си
и липса на желание да притежаваме това, което не ни принадлежи. Нарушение на принципа на астея трябва да се счита не само за присвояване на средства и неща на други хора, но и за авторското право, изобретения, заглавия и заслуги.

Следвайки принципа на астеа, ако сте получили някаква полза от друг човек, трябва да му благодарите пропорционално на полученото. И ако имате желание и способност да направите малко повече за него, не се отричайте от това. Йогите препоръчват, независимо от житейските ситуации, да дадат поне 2% от своето благосъстояние на външния свят, като по този начин го обогатяват и подобряват. Искреното желание да споделяте с нуждаещите се е сигурен знак, че имате желание за справедливост и нежелание да присвояваш нещо чуждо за себе си.

Ако условията на живот ви позволяват да дарите повече от 2%, трябва да го направите. Намерете благотворителната фондация или проект, който ви вдъхновява, и го подкрепете финансово или като доброволец. Даването е навик на успешните хора.
Как можем да нарушим астея:
-Изтегляне и използване на нелицензиран софтуер, филми, книги (да, често правим това, но си струва да се опитаме постепенно да разберем ролята на нашата честност)
· Укриване на данъци
· Пътуване “гратис” в градския транспорт
· Искате да приберете например красив телефон, който някой остави на масата в кафенето. Струва си да опитате да върнете вещта на собственика.
· Използвате услугите и не плащате за тях

кражба

В този смисъл могат да бъдат разграничени четири вида кражби:
Физическа кражба
Присвояване на някакъв реален материален предмет, било то телефон, кола или кибритена кутия.
Умствена кражба
Желанието да присвоя нещо по измамен начин. Това е желание за кражба, въпреки че самата кражба не се случва (например от страх да не бъдете наказан).
Не връщате обратно дължимото
Съзнателно лишаване на човек от това, което му се дължи. Например пътуването „гратис“ или укриването на данъци е присвояване на нещо, което се полага на кондуктора, държавата и т.н.
Мисълта да не отдадеш дължимото
Идеята е да се запази това, което всъщност трябва да даде. Например, трябва да платите за прическа, като превеждате пари от кредитната си карта. И в този момент се чудите как би било добре и изгодно да не правите това.
По този начин астея говори не само за забраната за кражба, която вече съществува в обществото, а по-скоро за липсата на мисли за кражбата като цяло, за невъзможност на желание да присвоиш нещо чуждо за себе си. Законът наказва кражбите, но нематериалният аспект на прилагането на принципа на астеята се регулира от самия човек, неговата съвест, благоприличие и честност. Не страхът от наказание трябва да ръководи нашите мисли, а вътрешната честност, справедливост и разбиране на законите на Вселената.
Винаги сте добре дошли свободно да споделяте този материал на вашата страница във Фейсбук с копчето по-надолу. Така ще можете да помогнете с информация поне на един човек, както и на нашия проект да се развива и достигне до повече хора.
Close
Моля, напишете въпроса си по-долу, ще получите нашия отговор на вашия e-mail

С натискането на бутона Изпрати, Вие се съгласявате със събирането и обработката на Вашите лични данни!

Оценете този материал
Нищо полезно
Не е лесно да разбирам и да прилагам
Доста полезно
Гениално!Много ви благодаря