Ден 2:
Гигиена на йоги

Задачи за днес

Практикувате йога

Направете 4 основни асани
Практикувайте медитация
Направете 6 минути медитация чутрин и преди лягане.Запознайте с материали за медитация от Бирма по желание
изучете материала за вегетарианство и хигиена
Прочетете материалите и взмете най-интересни за вас, и опитайте да си израдите ежедневен навик
изучете принцип ахимса
Опитайте да испълнявате пъврия принцип в своя живот: не причинявай вреда
План Ден 2
Вегетарианство
Четене
За йогите вегетарианството е не само привичен, но и единственият истински начин на хранене, при който тялото работи, получавайки енергия от здравословни храни.
08:30 – 09:00
Гигиена на тяло
Четене 5 минути
Преди да започнете практика 3 важни стъпки.
Започваме практична на йога асана. Видео за четри основни динамично йога асани за всеки ден
09:30 – 10:00
Медитация
Практика : 6 минути сутрин и вечерта
Аудио: 21 ден манастир в Бирма
21 ден в медитация в изоляция от света.
11:00 – 13:00
Принципи на йога. Ахимса
Четене 5 минути
Ахимса: живот без вреда. Това е поведение и начин на действие, водещ до намаляване на злото и агресия в света, каквато и да е тя
20:00 – 20:15

Вегетарианство

Вегетарианската диета е нещо, което често се обсъжда в съвременното общество, като се имат предвид различни аспекти и се изразяват различни гледни точки. Здравословната йога диета включва не само отказ на месото, но и редица други храни и ястия, защото основната мотивация е грижата за здравето на тялото ви. Няма смисъл да отказвате месото, просто за да го откажете. Важно е да помислите от какво се нуждае тялото и е добре за него. Например храната, пържена в масло, не спада към категорията на здравословните ястия (въпреки че можете да пържите не само месо). Същото се отнася и за кофеиновите напитки, хранителните нужди от които човешкото тяло няма. Практиката на редовна и достатъчно пиене на вода ще бъде отличен заместител на чая и кафето и най-важното - много по-полезно! Във въпроса за храненето йога разглежда ефекта на храната върху човешкия ум. Въз основа на това се разграничават три категории храна:

Тамаски (тамас)

Вълнува, прави неспокоен.Категорията на тамасичната храна, в допълнение към не-вегетарианската (месо, риба, яйца), включва алкохол, тютюн, други лекарства и упойващи вещества, както и някои вегетариански продукти: лук, чесън, гъби. Развалената храна също има отрицателен ефект върху съзнанието.
Храните на раджас
Храните на Раджас включват черни и зелени чайове, кафе, какао, шоколад, кофеинови напитки и много пикантни храни (червен чили).
сатвик (саттва)
Успокоява, има положителен ефект. Сатвичните храни включват плодове, зеленчуци, зърнени храни, бобови растения, ядки, мед, млечни продукти, билкови чайове, тоест почти всичко, което не е в първите две категории.

Хигиена на йога

Днес, животът на почти всеки човек,така или иначе е свързана с водата, но далеч не винаги ние мислим за значението на този елемент за
Организъма и за цялата наша жизненост. В
йога практиките на водата се отдава огромно значение , а нейното съзнателно използване помага за очистване на тялото на всички нива и да продължим движението си към благополучие и щастие.
пиене на вода
Освен правенето на водни процедури преди практика, огромно значение за йогата има употребяването на вода, защото това е едно от съществените условия за поддържане на здравето и поддържане на тялото и духа в хармонично състояние.
Пийте вода през целия ден редовно - ако нямате такъв навик все още, използвайте таймер, който ще ви напомня необходимостта да вземете поне малка глътка вода, с времето това ще ви
ще стане навик. Ако вече приемате няколко литра вода на ден, вероятно не можете да си представите
как хората живеят без този навик. Важно да не се пие твърде много вода наведнъж - трябва да отпивате на малки и удобни за вас глътки.
Приложение, което можете да изтеглите за оптимално хидратиране през деня "Water Balance"
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.waterbalance
Изтеглете приложението за воден баланс waterbalance, въведете своите данни, височина, тегло и възраст и започнете да прилагате още един здравословен навик.

Напомняме, че за вода в този случай , считаме само чистата вода. Различни чайове, кафе, сокове и др. питиета не трябва да се считат в общото количество питейна вода на ден.

Ако не можете да пиете само чиста вода, можете да добавите малко лимонов сок (или резен лимон) и сол (препоръчително розов хималайски), така променете вкуса на водата, направете я по-приятна и в известен смисъл необичайна.
Обикновено йогите пият вода средно час преди ядене,
след което те изпълняват леки физически упражнения и
практики, като по този начин подготвя храносмилателната
системата. Може да се приемат течности,в умерени количества, докато ядете.
Не за да се "налива" течност в храната, а за по-лесно втечняване на храната в устата.
Преди лягане йогата също се препоръчва да пие чаша
вода, която почиства вътрешните органи за нощта, премахвайки всичко
вредни вещества със сутрешната урина.
Когато пиете вода, също е полезно да се концентрирате върху
самия процес, разбирайки защо правите това: „Аз
доставям на тялото си течността, от която се нуждае за
правилна работа и живот, това ми дава
възможността да бъда здрав. "
И още нещо: най-добре е пиенето на вода да става в
Седнало положение, не стоящ.
Препоръчва се да направите няколко малки бавни
глътки вода преди йога практика: медитация, асани, киртан, тандава и т.н., след което пийте след практика, слушайки желанията на тялото си. По време на изпълнението на асани и поне 10 минути след тях, е нежелателно да пиете вода. Постарайте се преди началото на практиката да пиете вода и да отидете до тоалетната, за да не се разсейвате после.
Добре е да изпиете чаша (или дори две) вода сутрин след събуждане - прочиства стомаха, задейства перисталтиката на червата. В идеалния случай, ако тялото е здраво, приеманата след
пробуждане вода трябва да действа като слабително. За да привикнете тялото към това, препоръчваме редовно да правите Утхепа мудра.

Утхепа мудра

Червата на здравия човек трябва да се изпразват всеки ден, в идеалния случай няколко минути след събуждането. Не изключваме, че всеки има свои индивидуални характеристики, но тялото ни трябва да се отърве от токсините поне веднъж на ден. Редовността на тази функция зависи от много фактори. Най-важното:

- Физическата активност през деня има положителен ефект върху здравата чревна подвижност.

- Адекватно и навременно пиене на топла вода. Ако тепърва започвате да пиете вода правилно:

- Балансирана диета с достатъчно фибри, сурови зеленчуци. Повече подробности в теорията на деня.

- И още много други фактори! Можете да помогнете на дебелото си черво с помощта на метода на йога

Утхепа Мудра

1.Задайте алармата не по-късно от 6:30 сутринта.

2.Измийте зъбите и езика си, изпразнете пикочния мехур.

3.Пригответе чаша топла вода.

4. Време е за Утхепа мудра. Легнете по гръб на килим или върху йога постелка (повърхността е по-твърда от леглото).При вдишване- огънете краката в коленете и ги издърпайте към гърдите, с рязко издишване изхвърлете краката надолу, и ги разтягате. Ръцете стоят с длани надолу покрай тялото. Повторете 3-9 пъти. 5. А сега седнете на постелката, пийте приготвената предварително топла вода на бавни и съзнателни глътки. Разходете се енергично из стаята няколко минути. Позивите за тоалетна могат да дойдат почти веднага или след известно време. За някои в началото, ефектът от мудрата може да дойде след седмица. Мудрата може да се изпълнява, дори ако нямате проблеми с редовното движение на червата. След извършване на мудрата и всички произтичащи от това последствия :) можете да преминете към следващите сутрешни умения, контрастен душ и вода за уста с масло.

Джала нети

жала Нети е проста техника, която може да правите всеки ден, за да поддържате добрата хигиена на своя нос. С нея може да се облекчат различни състояния като ринит, алергии, синузит, астма, мигрена, главоболие, болки в гърлото и кашлица.

Джала Нети е проста техника, която може да правите всеки ден, за да поддържате добрата хигиена на своя нос. С нея може да се облекчат различни състояния като ринит, алергии, синузит, астма, мигрена, главоболие, болки в гърлото и кашлица.
Джала Нети е древна индийска йога техника, която буквално означава „водно прочистване”. Джала Нети, макар и сравнително непозната в западната култура, е често срещана практика в много части на Индия и други области в Югоизточна Азия. За хората, които я практикуват, тя е ежедневен ритуал – както миенето на зъби.
Джала Нети може да се прави сутрин или пък вечер – ако работите и/или живеете в запрашена или замърсена околна среда. Редовните промивки на носа чрез техниката Джала Нети помагат за облекчаването на много здравословни проблеми, както и ускорява процеса на излекуване от настинка.
За Джала Нети са ви необходими няколко неща – специална каничка с дълъг накрайник, вода и сол. Може да добавите и обикновена готварска сода, когато искате да лекувате настинки.
Каничка за Джала Нети бихте могли да намерите в различни йога магазини или пък в интернет. Тя може да бъде направена от различни материали – метал, керамика или пластмаса. Лично аз за пръв път се запознах с техниката Джала Нети и си купих каничка, когато посетих Индия. Спрях се върху пластмасова, защото беше по-удобна за пренасяне в багажа.
За да направите Джала Нети, предварително трябва да подготвите подсолена вода. Обикновено пропорцията е 1 супена лъжица сол на един литър вода. По-добре използвайте по-малко йодирана сол и чиста вода (например минерална). Температурата на течността трябва да бъде хладка към топла, за да не дразни тъканите в ноздрите.
Изсипете водата в каничката и поставете накрайника в едната си ноздра. Наведете главата си леко напред и настрани (ако сте сложили накрайника в лявата ноздра, наклонете главата си надясно или обратно). Отворете устата си, като не забравяйте, че е много важно дишането да бъде само през устата, докато правите Джала Нети.
Регулирайте наклона на главата до момента, в който водата от лявата ноздра започне да изтича през дясната. Продължете, докато течността в каничката свърши. Напълнете я отново с подсолена вода и направете Джала Нети – този път от дясната към лявата ноздра. Издухването на носа трябва да бъде по-нежно, без да го притискате прекалено много.
Можете да повторите този процес повече пъти – в зависимост от вашите нужди и време. Първите пъти, когато правите Джала Нети, може да изпитвате известен дискомфорт – да получите раздразнение в носа, да започнете да кихате или пък да кашляте. Всички тези неща обаче ще изчезнат, след като няколко пъти практикувате Джала Нети.
Очистване с вода
Друг важен аспект от използването на водата е свързан с хигиената и поддържането на здравето, включително здраве на репродуктивната система. След като отидете до тоалетната, най-добре е да имате достъп до вода, за да измиете гениталиите си. За целта се препоръчва да се използва хладна вода (температурата трябва да е удобна за тялото, но в никакъв случай студена, за да не се преохлажда тялото и гениталиите). В йогическата практика се смята, че урината е най-токсичната течност, а водата, напротив, ви позволява да постигнете физическа и духовна чистота. Ето защо се препоръчва да се изпразвате преди медитация, защото пълният пикочен мехур пречи на правилната практика (това се отнася и за прочистването на червата). На физическо ниво измиването на гениталиите след уриниране намалява вероятността от възпаление и различни заболявания, този процес е проста и адекватна грижа за пикочно-половата система.
Напасана
За да изчистите ефективно носа си сутрин на празен стомах, запушете едната ноздра с пръст, налейте топла вода в дланта на другата си ръка, поставете дланта си с вода пред другата ноздра и рязко повдигнете главата си, така че водата от дланта сама да потече в носа и да излезе през гърлото до устата, след което изплюйте. Направете същата процедура с другата ноздра (ако е възможно, можете да направите и за двете ноздри наведнъж).
Важно: не смъркайте водата с носа си, в противен случай ще боли.
Можете да използвате и леко солена вода (1 ч.л.
сол на 0,5 л вода), особено ако усетите, че започвате да се
разболявате или вече сте болен.

Принципи на йога. Ахимса

Ахимса - поведение и начин на действие, водещ до намаляване на злото и агресия в света, каквато и да е тя. Да, светът ни понякога е несправедлив, но това е трудността - да се поддържа вътрешна хармония дори в най-противоречивите ситуации.
Ахимса е насочен срещу злото като такова, а не срещу хората, които го извършват. Ето защо наказанието на другите за техните действия няма да помогне да се намери хармония. Струва си да обърнете внимание навътре и да се опитате да не си навредите.
Да не причиняваме вреда другиму нито с дума, нито мисъл, нито действие.
Как можем да нарушим ахимса:
- Причиняваме вреда със сила (бием, осакатяваме, убиваме)
- Ядем не-вегетариански храни
- Излъчваме гнева си към някого
- Критикуваме някого по отношение на емоциите, опитаваме се да обидим човек
- Мислим недоброжелателно за хората или гледаме отвисоко към другите
- Критикуваме себе си, самоизяждаме се, наказваме се
- Умишлено пречим на другите да спят, да учат, да се развиват и т.н.
- Обвиняваме другите за своите неприятности, проклинаме света
- Други ситуации, когато пречите на развитието на някого и в същото на вашето развитие

Агресия и гняв

Със сигурност всеки поне веднъж е сдържал агресията си, за да избегне голяма кавга. Може би си спомняте дискомфорта, който причинява този вътрешен гняв, чиято разрушителна сила се простира дълбоко вътре, а последствията могат да бъдат непредсказуеми.
Ахимса е начин на живот, при който гневът не се потиска, но изобщо не възниква. Но това е възможно само след работа със себе си и чувствата си. Умението, както в йога, идва с практиката. Усещате ли идващия гняв? Опитайте се да се дистанцирате от ситуацията, погледнете я отдалеч, успокойте ума си и си възвърнете издръжливостта и трезвостта на ума. Това не е лесно, но както в практиката йога, ще стане възможно с времето.

Мисли

Изненадващо, понякога една зла мисъл е достатъчна, за да причини вреда или усещане за емоционална празнота. Когато практикувате отказ да навредите, струва си да се концентрирате точно върху съзнанието и мислите. Не ги потискайте, като им обърнете гръб, но изучавайте, анализирайте и разсъждавайте върху причините за злото и възможностите за отстраняването му.
Най-често човек, който извършва зло, е дълбоко нещастен и живее в раздор със себе си. Опитайте се да пожелаете щастие на някой, който няма вътрешна хармония, като по този начин се опитвате сами да се отървете от вътрешните си мъки и злото в себе си.

Егоизъм и организъм

Това е съзнателният избор на вегетарианците: зеленчуците вместо месото на живо същество, защото е възможно да се задоволят техните нужди, без да се навреди на другите и себе си.
Често в ежедневието си поддържаме плътски желания - и тук можем да включим всякакви вредни продукти, с които се тъпчем. Но ако клетките на човешкото тяло растат чрез развалена и нездравословна храна или чрез прясно месо от животни, тогава склонността към грубост и насилие ще надделее в ума. Ние сами формираме хранителните си навици, затова е важно да подходим съзнателно към храненето, като избягваме да причиняваме неразумни страдания на други същества.
Преди да убиете животно или да готвите месо, струва си да помислите дали е възможно да поддържате здравето и живота си, без да правите това. Ако няма спешна нужда, не използвайте друго същество за удоволствие. Ръководени от принципа на ахимса, си струва да ядете по-малко разумните организми: избирайки между говеждо и пилешко, изберете пилето, защото то е по-слабо развит организъм, но ако можете да задоволите глада със зеленчуци и зърнени храни, изберете тях.
Тук, разбира се, не трябва да се забравя за ситуациите, когато убиването на животно и яденето му е въпрос на оцеляване (например, както беше при северните народи). Освен това, ако лекарят по някаква здравословна причина не разреши отхвърлянето на месни продукти (дори ако липсващите елементи могат да бъдат получени от витамини и добавки), не правете това, просто изберете "по-малкото зло" за себе си.
С действията си човек често вреди на околната среда и влошава живота на планетата. Но всеки може да се опита да сведе до минимум собствената си вреда.

Използването на някого

за задоволяване на своите потребности също може да се отнесе към нарушенията на принципа на Ахимса. Ярък пример е убийството на животни за удоволствие (лов или риболов). Това включва и отглеждането на животните в необичайни за тях условия (зоологически градини, делфинариуми, терариуми) за развлекателни цели.
Принципът на ахимса гласи, че дори възможността за насилие трябва да бъде обезсилена. Нанасяйки съзнателно вреда, поставяме желанията си над другите, правим избор в полза на личното благо. Трябва обаче да се разбере, че убийството на животно в ситуация на вреда или заплаха за собствения живот не е нарушение на този принцип. Така че убийството на комар в гората е по-скоро за да спася себе си, отколкото от желанието да нанеса вреда.

Медитация в Бирма

Винаги сте добре дошли свободно да споделяте този материал на вашата страница във Фейсбук с копчето по-надолу. Така ще можете да помогнете с информация поне на един човек, както и на нашия проект да се развива и достигне до повече хора.
Close
Моля, напишете въпроса си по-долу, ще получите нашия отговор на вашия e-mail

С натискането на бутона Изпрати, Вие се съгласявате със събирането и обработката на Вашите лични данни!

Оценете този материал
Нищо полезно
Не е лесно да разбирам и да прилагам
Доста полезно
Гениално!Много ви благодаря