Ден 2:
как да се грижим за тялото си с храна
План. Ден 2
05:00 – 10:00
05:00 – 10:00
Утринни навици:
Чаша топла вода с лимон
Жабурене с масло
Контрастен душ
Водена Медитация с Веро
Осъзната закуска с благодарност
10:00 – 18:00
10:00 – 18:00
Задачи за Деня:
"Утепха мудра". Теория
Теория за здравословното хранене
Отчет за деня (5 рецепти за здравословна закуска)
20:00 – 23:00
20:00 – 23:00
Вечерни навици:
Проветряване на стаята
“Благодарността”- практика
Медитация "Отпускане" с Венета
09:00 – 23:00
09:00 – 23:00
Допълнително
Приложение " Water Balance"
Беседа "Да наследя" от Учителя за горещата вода.
Close
Моля, напишете въпроса си по-долу, ще получите нашия отговор на вашия e-mail

С натискането на бутона Изпрати, Вие се съгласявате със събирането и обработката на Вашите лични данни!

Утринни навици

НАВИК 1: ЖАБУРЕНЕ С МАСЛО

Може да използвате масла: кокосово/ сусамово /нерафинирано олио от

слънчоглед или зехтин.

Устната хигиена е много важна, както за самите нас, така и за околните, защото чрез устата си общуваме.

По какъв начин това е полезно за нас?

1. Почиства устната кухина от токсини

2. Зъбите леко се избелват, защото част от зъбния камък по тях се изчиства с времето

3. Премахва лошия дъх

4. Укрепва здравето на венците и зъбите

5. Придава заряд на енергия

6. Помага за почистване на кожата ви!

Инструкции- стъпка по стъпка:

1. Слагаме в устата 1 или 2 супени лъжици масло. Ако кокосовото масло е твърдо, то ще се стопи веднага в устата. Задръжте в устата си 5-10 минути, жабурете леко, през това време можете да

измиете лицето си или просто включете музика и танцувайте до огледалото.

2. Трябва да изплюете маслото без да го гълтате, защото то съдържа бактерии. Измийте зъбите и след това изчеткайте езика. Според учените това е важен етап в почистването на устата, тъй като бактериите се събират не само по зъбите, но и върху езика. Можете да го направите със специална четка или супена лъжица.

НАВИК 2: КОНТРАСТЕН ДУШ

За да имате повече мотивация - тази процедура е важна за красотата. Редуването на излагане на топла и студена вода подобрява кръвообращението, укрепва имунната система и зарежда положителна енергия за целия ден.

В допълнение, тази процедура снабдява всички органи с кислород и това е важно за еластичността на кожата и загубата на тегло.

Как се прави?

1. Изкъпете се с топла вода, както се къпете обикновено, като нормално измивате косата и тялото.

2. Пуснете по-гореща вода, загрейте добре. Трябва да сте малко горещи.

3. Пребройте до три и без да мислите и без да се настройвате, рязко включете студената вода и след 5 секунди отново гореща.

4. Повторете 3 пъти.

Забележка:

Когато правите контрастен душ е важно да няма голяма температурна разлика, не повече от 20 градуса, защото кожата може бързо да се стеснява и разширява, но костите не могат!

НАВИК 3: ЧАША ТОПЛА ВОДА С ЛИМОН

Стартираме процеса на почистване с лимонът, който дава допълнителна порция витамин С за нежна кожа и здраво тяло. Пием бавно, на малки глътки. Лимона променя средата на стомаха, като я прави алкална а учените са доказали, че в алкална среда вируси и бактерии не виреят!

НАВИК 4: ВОДЕНА МЕДИТАЦИЯ

Проучванията показват, че когато тренираме себе си да бъдем осъзнати можем да се справим с лошите хранителни навици като например преяждането. Това се дължи на факта, че когато сме в настоящия момент и сме наясно с нуждите на нашето тяло, ние вземаме по-информирани решения през целия ден, вместо да следваме мимолетни желания.

Нашето тяло е храмът на нашата душа. То знае много повече, отколкото ни се струва, но за съжаление сме позабравили да се погрижим за него и да му дадем нужното внимание.

Ако възстановите контакта с тялото си ще започнете да го чувате, усещате и разбирате и така ще имате хармония в процеса на хранене.Аудио медитациите ще бъдат посочени по-долу. Медитирайте по ваш избор.

НАВИК 5: АРОМАТЕРАПИЯ

Капнете 1-2 капки лимоново етерично масло върху салфетка/ арома лампа. Горчивият вкус има свеж и сладък цитрусов аромат, който предизвиква асоциация със слънчевите южни страни и уникалната свежест на природата.

Защо е необходимо това?

1. Научно доказано е, че ароматът на това масло дава положително влияние.

2. Помага да се измъкнете от стресови и депресивни състояния.

3. Повишава концентрацията.

4. Насърчава креативността и енергичната активност.

5. Също така помага при отслабване.Може да се използва по време на медитация или по време на масаж със суха четка.

НАВИК 6: Осъзната закуска

Предлагам ви днес да закусите по особен начин - осъзнато и с благодарност. Преди да ядете, красиво подредете всичко. Махнете телефона. Когато ядете, просто бъдете с храната. Разгледайте я, почувствайте я. Какъв аромат идва от нея. След това я вкусете. След това текстурата. Тогава температурата. Съзнателното хранене е ключът към изграждането на връзки с храната и освобождаването от хранителните разстройства. Да се наслаждавате на всяка хапка, да останете в настоящия момент, да правите всичко това спокойно и с удоволствие, да наблюдавате усещанията в устата и тялото, по този начин няма как да преяждате.

ЗАДАЧИ ЗА ДЕН 2
1. Изучи теория за Утхепа мудра
2. Изучи теория за Здравословно Хранене
3. Отчет за деня 2
Задача 1.Утхепа Мудра

Дебелото черво изпълнява много важни функции в нашето тяло. Днес искам да обърнем внимание на неговата отделителна функция. Нашето здраве, благополучие и дори емоционално състояние пряко зависятот пълното, навременно и редовно прочистване на дебелото черво. Червата на здравия човек трябва да се изпразват всеки ден, в идеалния случай няколко минути след събуждането. Не изключваме, че всеки има свои индивидуални характеристики, но тялото ни трябва да се отърве от токсините поне веднъж на ден. Редовността на тази функция зависи от много фактори. Най-важното:

- Физическата активност през деня има положителен ефект върху здравата чревна подвижност.

- Адекватно и навременно пиене на топла вода. Ако тепърва започвате да пиете вода правилно: Изтеглете приложението за воден баланс waterbalance, въведете своите данни, височина, тегло и възраст и започнете да прилагате още един здравословен навик.

- Балансирана диета с достатъчно фибри, сурови зеленчуци. Повече подробности в теорията на деня.

- И още много други фактори! Можете да помогнете на дебелото си черво с помощта на метода на йога

- Утхепа Мудра

Споделям правила, по които аз го правя:

1.Задайте алармата не по-късно от 6:30 сутринта.

2.Измийте зъбите и езика си, изпразнете пикочния мехур.

3.Пригответе чаша топла вода.

4. Време е за Утхепа мудра. Легнете по гръб на килим или върху йога постелка (повърхността е по-твърда от леглото).При вдишване- огънете краката в коленете и ги издърпайте към гърдите, с рязко издишване изхвърлете краката надолу, и ги разтягате. Ръцете стоят с длани надолу покрай тялото. Повторете 3-9 пъти. 5. А сега седнете на постелката, пийте приготвената предварително топла вода на бавни и съзнателни глътки. Разходете се енергично из стаята няколко минути. Позивите за тоалетна могат да дойдат почти веднага или след известно време. За някои в началото, ефектът от мудрата може да дойде след седмица. Мудрата може да се изпълнява, дори ако нямате проблеми с редовното движение на червата. След извършване на мудрата и всички произтичащи от това последствия :) можете да преминете към следващите сутрешни умения, контрастен душ и вода за уста с масло.

Задача 2

За полезното и здравословно балансирано хранене трябва да спазвате 3️⃣ прости правила, всяко от тях е еднакво важно. Ако следвате и трите, положителният ефект ще се увеличи значително!

1. Яжте само когато чувствате физически глад!

2. Направете информиран избор на храна с хранителни вещества, а не с празни калории (подробен анализ на всички микроелементи , можете да намерите по-долу). Можете да се запитате какви ползи бихте искали да ви донесе тази храна. Какви са ползите за тялото

3. Изградете хармоничните си отношения с храната, тоест яжте съзнателно, бавно, с благодарност. Създайте си истински ритуал на хранене :сервирайте всяка храна красиво, намерете достатъчно време за храна.По-добре е да пропуснете хранене, отколкото да се натъпчете с първото нещо, което видите в движение. До вчера вече следвахме правило 3, днес ще анализираме другите две. Информацията не е малко, но се опитайте да я приложите на малки стъпки със собствено тем. За да истеглиш информация, натисни бутона по-надолу.

Задача 3

За всички, които ще направят отчет за деня ще изпратим 5 рецепти за закуска:

Каним ви да споделите в общ чат своя опит и емоции след днешните практики или просто да напишете малко резюме, като отговорите на следните въпроси:

По кое време се събуди днес?⏰

Как се почувствахте след завършването на сутрешните ритуали?

Как се почувствахте след водената медитация?

Какво беше ново или полезно за вас

Коя практика ви хареса най-много?❤️

Като част от доклада можете да напишете как се чувствате днес, какво се промени след приложените методи и практики, снимки на вашата храна, или просто да споделите всички неща, за които сте благодарни и които ви карат да се чувствате щастливи.

Задължително сложете в началото или в края на вашето съобщение хаштаг #ден2

Вечерни ритуали

1. Проветряване и леко почистване на стаята

Благоприятните условия за сън включват чисто, добре организирано пространство. Отделете 10 минути, за да поставите всичко на мястото си и избършете праха. Така че събуждането ще бъде по-лесно. Дори когато е подредено и всичко е организирано, е по-лесно да си изберете режима и навиците. Доказано научно. Друг от вечерните ритуали: проветрете стаята. Според проучвания, спането в свежа стая е ключът към оживената сутрин, доброто здраве и бистър ум.

2. Практика на благодарността

Практика на благодарността за деня, която ще ви помогне да привлечете вниманието към положителните събития и с редовно практикуване, ще промени вашето възприятие за света. Вземете красива тетрадка, създайте приятна атмосфера: запалете свещи, включете любимите си мантри. Започнете да пишете, благодарете дори за най-малката, на пръв поглед дреболия. Напишете поне 10 неща, за които сте благодарни или които са ви направили малко по-щастливи днес. това може да бъде усмивката на любимия човек, чаша от любимия чай сутрин, интересна фраза от книга, почувствайте благодарност за още един ден, когато сте живи и имате шанс да станете по-добре, по-силни, по-добри. Продължавайте всеки ден.

3. Медитация Отпускане

Преди лягане, когато сте готови, изключете устройствата и светлините си, има вероятност веднага да заспите! Медитация е по-налолу

Допълнителни материали

1: Приложение, което можете да изтеглите за оптимално хидратиране през деня "Water Balance"

2: Учителя Петър Дънов за горещата вода. Беседа "Да наследя"
Оценете този материал
Нищо полезно
Не е лесно да разбирам и да прилагам
Доста полезно
Гениално!Много ви благодаря
Винаги сте добре дошли свободно да споделяте този материал на вашата страница във Фейсбук с копчето по-надолу. Така ще можете да помогнете с информация поне на един човек, както и на нашия проект да се развива и достигне до повече хора.