Ден 1:
Нека да се осъзнаем!
План. Ден 1
05:00 – 10:00
05:00 – 10:00
Утринни навици:
Чаша топла вода с лимон
Жабурене с масло
Контрастен душ
10:00 – 18:00
10:00 – 18:00
Задачи за Деня:
Теория за медитация
Аларма за осъзнатостта
Практика: Водена медитация 5-10 минути с Веро
Осъзната закуска с благодарност
Отчет за деня
20:00 – 23:00
20:00 – 23:00
Вечерни навици:
Проветряване на стаята
“Благодарността- практика
Медитация “Отпускане” с Лина
09:00 – 23:00
09:00 – 23:00
Допълнително
Книга за медитацията от манастир в Бирма
Мантри за концентрация
Приложения за медитация на телефона
Утринни навици

Преди да обсъдим темата от първия ден, ще започнем сутринта с някои полезни навици. Първата стъпка за създаване на добри навици е да започнем да се грижим за тялото си от сутринта! По този начин започваме да бъдем осъзнати и по-лесно се справяме с навиците, които ни създават проблеми например с безразборното ядене на всякаква храна. Желателно е да се събудите само 20-30 минути по-рано от обикновеното време.

НАВИК 1: ЖАБУРЕНЕ С МАСЛО

Може да използвате масла: кокосово/ сусамово /нерафинирано олио от

слънчоглед или зехтин.

Устната хигиена е много важна, както за самите нас, така и за околните, защото чрез устата си общуваме.

По какъв начин това е полезно за нас?

1. Почиства устната кухина от токсини

2. Зъбите леко се избелват, защото част от зъбния камък по тях се изчиства с времето

3. Премахва лошия дъх

4. Укрепва здравето на венците и зъбите

5. Придава заряд на енергия

6. Помага за почистване на кожата ви!

Инструкции- стъпка по стъпка:

1. Слагаме в устата 1 или 2 супени лъжици масло. Ако кокосовото масло е твърдо, то ще се стопи веднага в устата. Задръжте в устата си 5-10 минути, жабурете леко, през това време можете да

измиете лицето си или просто включете музика и танцувайте до огледалото.

2. Трябва да изплюете маслото без да го гълтате, защото то съдържа бактерии. Измийте зъбите и след това изчеткайте езика. Според учените това е важен етап в почистването на устата, тъй като бактериите се събират не само по зъбите, но и върху езика. Можете да го направите със специална четка или супена лъжица.


НАВИК 2: КОНТРАСТЕН ДУШ

За да имате повече мотивация - тази процедура е важна за красотата. Редуването на излагане на топла и студена вода подобрява кръвообращението, укрепва имунната система и зарежда положителна енергия за целия ден.

В допълнение, тази процедура снабдява всички органи с кислород и това е важно за еластичността на кожата и загубата на тегло.

Как се прави?

1. Изкъпете се с топла вода, както се къпете обикновено, като нормално измивате косата и тялото.

2. Пуснете по-гореща вода, загрейте добре. Трябва да сте малко горещи.

3. Пребройте до три и без да мислите и без да се настройвате, рязко включете студената вода и след 5 секунди отново гореща.

4. Повторете 3 пъти.

Забележка:

Когато правите контрастен душ е важно да няма голяма температурна разлика, не повече от 20 градуса, защото кожата може бързо да се стеснява и разширява, но костите не могат!

НАВИК 3: ЧАША ТОПЛА ВОДА С ЛИМОН

Стартираме процеса на почистване с лимонът, който дава допълнителна порция витамин С за нежна кожа и здраво тяло. Пием бавно, на малки глътки. Лимона променя средата на стомаха, като я прави алкална а учените са доказали, че в алкална среда вируси и бактерии не виреят!

НАВИК 4: ВОДЕНА МЕДИТАЦИЯ

Проучванията показват, че когато тренираме себе си да бъдем осъзнати можем да се справим с лошите хранителни навици като например преяждането. Това се дължи на факта, че когато сме в настоящия момент и сме наясно с нуждите на нашето тяло, ние вземаме по-информирани решения през целия ден, вместо да следваме мимолетни желания.

Нашето тяло е храмът на нашата душа. То знае много повече, отколкото ни се струва, но за съжаление сме позабравили да се погрижим за него и да му дадем нужното внимание.

Ако възстановите контакта с тялото си ще започнете да го чувате, усещате и разбирате и така ще имате хармония в процеса на хранене.Аудио медитацията ще бъде по-долу.

НАВИК 5: АРОМАТЕРАПИЯ

Капнете 1-2 капки лимоново етерично масло върху салфетка/ арома лампа. Горчивият вкус има свеж и сладък цитрусов аромат, който предизвиква асоциация със слънчевите южни страни и уникалната свежест на природата.

Защо е необходимо това?

1. Научно доказано е, че ароматът на това масло дава положително влияние.

2. Помага да се измъкнете от стресови и депресивни състояния.

3. Повишава концентрацията.

4. Насърчава креативността и енергичната активност.

5. Също така помага при отслабване.Може да се използва по време на медитация или по време на масаж със суха четка.


ЗАДАЧИ ЗА ДЕН 1
1. Осъзнато хранене
2. Медитация. Изгледайте видео и направете водена медитация
3. Аларма за осъзнатостта. Запознатесе с практиката и я направете
4. Отчет за деня
Задача 1

☕️Предлагам ви днес да се хранете по особен начин - осъзнато и с благодарност. Преди да ядете, красиво подредете всичко. Махнете телефона. Когато ядете, просто бъдете с храната. Разгледайте я, почувствайте я. Какъв аромат идва от нея. След това я вкусете. След това текстурата. Тогава температурата. Съзнателното хранене е ключът към изграждането на връзки с храната и освобождаването от хранителните разстройства. Да се наслаждавате на всяка хапка, да останете в настоящия момент, да правите всичко това спокойно и с удоволствие, да наблюдавате усещанията в устата и тялото, по този начин няма как да преяждате.

Задача 2
Нека да се запознаем, какво представлява медитацията
Задача 3

⏰ Трябва да настройте алармата на телефона си, която да звъни на всеки следващ кръгъл час. Когато алармата се включи трябва да спрете за момент с това, което се занимавате. Направете 3 осъзнати и дълбоки вдишвания и издишвания. След което отидете до прозореца или излезте на балкона си, да погледнете небето, погледнете навън, вижте нещата, които ви заобикалят. Бъдете осъзнати за звуците, които чувате в момента. Ароматите, които усещате в този момент. След това насочете вниманието си към това каква е позицията на вашето тяло. Усетете вашето тяло какви усещания има в този момент и отбележете в съзнанието си, например усещате приятна топлина по тялото си, усещате напрежение в областта на кръста, или усещате гъдел някъде по тялото. После насочете съзнанието си към вашето емоционално състояние в този момент. Ако чувствате гняв, щастие или притеснение просто приемете това усещане и се опитайте да разберете, каква е причината за това състояние. Ако състоянието е негативно се запитайте как и по какъв начин можем да го трансформираме към нещо позитивно и хармонично. После си задайте въпроса какво е следващото нещо, което искате да направите, защо и как това може да ви помогне в живота. Отговора може да бъде всякакъв, но е важно да отговорите, защото тогава вече се проява съзнанието, а това е стъпка по пътя да станете господари на себе си

Вечерни ритуали

1. Проветряване и леко почистване на стаята

Благоприятните условия за сън включват чисто, добре организирано пространство. Отделете 10 минути, за да поставите всичко на мястото си и избършете праха. Така че събуждането ще бъде по-лесно. Дори когато е подредено и всичко е организирано, е по-лесно да си изберете режима и навиците. Доказано научно. Друг от вечерните ритуали: проветрете стаята. Според проучвания, спането в свежа стая е ключът към оживената сутрин, доброто здраве и бистър ум.


2. Практика на благодарността

Практика на благодарността за деня, се прави вечерта преди лягане, която ще ви помогне да привлечете вниманието към положителните събития и с редовно практикуване, ще промени вашето възприятие за света.

1. Вземете красива тетрадка, създайте приятна атмосфера: запалете свещи, включете любимите си мантри.

2. Започнете да пишете, благодарете дори за най-малката, на пръв поглед дреболия.

3. Напишете поне 10 неща, за които сте благодарни или които са ви направили малко по-щастливи днес. това може да бъде усмивката на любимия човек, чаша от любимия чай сутрин, интересна фраза от книга, почувствайте благодарност за още един ден, когато сте живи и имате шанс да станете по-добре, по-силни, по-добри.

Продължавайте всеки ден.

3. Медитация Отпускане

Преди лягане, когато сте готови, изключете устройствата и светлините си, има вероятност веднага да заспите! Медитация е по-налолу

Задача 4

Каним ви да споделите в общ чат своя опит и емоции след днешните практики или просто да напишете малко резюме, като отговорите на следните въпроси:

По кое време се събудихте днес?⏰

Как се почувствахте след завършването на сутрешните ритуали?

Как се почувствахте след водената медитация?

Какво беше ново или полезно за вас?‍♂️

Коя практика ви хареса най-много?❤️

Като част от доклада можете да напишете как се чувствате днес, какво се промени след приложените методи и практики, снимки на вашата храна, или просто да споделите всички неща, за които сте благодарни и които ви карат да се чувствате щастливи.

При желание, можете да споделите своя списък с благодарности!

Напишете доклада в общ чат Задължително сложете в началото или в края на вашето съобщение хаштаг #ден1. Примерите са по-надолу

Допълнителни материали

2: Мантри и музика за концентрация

3: Приложения за медитации, които можете да изтеглите

🇷🇺

на руски език "Meditation steps"

https://play.google.com/store/apps/details?id=org.meditationsteps

🇬🇧

на английски "Stop, Breathe & Think: Meditate"

https://play.google.com/store/apps/details?id=org.stopbreathethink.app

Винаги сте добре дошли свободно да споделяте този материал на вашата страница във Фейсбук с копчето по-надолу. Така ще можете да помогнете с информация поне на един човек, както и на нашия проект да се развива и достигне до повече хора.
Close
Моля, напишете въпроса си по-долу, ще получите нашия отговор на вашия e-mail

С натискането на бутона Изпрати, Вие се съгласявате със събирането и обработката на Вашите лични данни!

Оценете този материал
Нищо полезно
Не е лесно да разбирам и да прилагам
Доста полезно
Гениално!Много ви благодаря